Наук није баук

Ученици наше  школе, Ђорђе Смиљковић 8/3 и Ирина Живковић 6/1, су  учествовали  у манифестацији Наук није баук са два пројекта тј. два филма: Тарантула Валентина и Гекон Гуги, уз пуну подршку и помоћ својих наставника: Марине Петровић, Драгане Обрадовић и Валентине Маљеновић.

Фестивал Наук није баук је одржан на даљину од 24-26.12.2021. због епидемиолошке ситуације и може се посетити преко линка:

https://nauknijebauk.gsm-nis.edu.rs/index.php/projekti-osnovnih-skola/      

Тим за предузетништво успешно je реализовao акцију исцртавања полигона креативности дана 08.07.2020.год. Велику захвалност дугујемо нашој ђачкој мами,Милици Пауновић која је исцртавањем и бојењем дала велики допринос улепшавању школског дворишта. Надамо се да ће наши ученици ,,Kреативни полигон” као и мобилне справе које су део полигона искористити од септембра да раде на својој физичкој спретности.

    

Више погледајте овде

Болничка настава је заједнички циљ Основне школе „Бранко Миљковић“ у Нишу, Клиничког центра Ниш и Нурдора, националног удружења родитеља деце оболеле од рака.

Пројекат „Системско решење за сву децу из јужног региона која су дуго везана за болничку постељу“ (болничка настава), Основна школа „Бранко Миљковић“ потписала је марта месеца 2014. године Протокол о сарадњи са Дечијом интерном клиником Клиничког центра у Нишу, a убрзо и са Клиником за дечију хирургију и ортопедију, Клиником за физикалну медицину и рехабилитацију и Клиником за заштиту менталног здравља и на тај начин пружимо подршку ученицима који се налазе на болничком лечењу и  укључимо их у редован образовно-васпитни процес.

Имајући у виду да је процес реинтеграције ученика у школу након завршеног лечења веома важан корак и када се нормалан ток школовања прекине услед лечења, требало би ученицима омогућити наставак школовања у болничким условима.

Деци на клиници не недостаје медицинска нега. Такође,  сваки члан нашег колектива болничку собу својим искуством, ведрим духом и топлим осмехом  преуређује у учионицу,  али дружење са вршњацима, игра, размена искустава, недостају.

Активност коју је осмислила и реализовала учитељица Сузана Вељковић са својим ученицима у прошлој школској години је обележена троделним садржајем:

(Уводни део активности)

Договор о акцији и њеној дугорочности; сакупљање и класификација књига за одељењску библиотеку.

Још претходних година су ученици прошлогодишњег IV/4 одељења били упознати са појмом и значајем волонтирања, обавезама и правима волонтера  и стечено знање и вољу показали  организовањем и реализацијом неколико волонтерских активности.

Као учитељица ове школе, Сузана Вељковић је била ангажована  за рад са децом која су на дужем болничком лечењу, а у самој школи водила је одељење од 27 малишана. На једном од часова одељењског старешинства  потекла је иницијатива да се као колектив цело одељење прикључи овом хуманом раду и да свако од њих да лични допринос да опоравак малишанима на клиници буде бржи. Пуно је разлога који су ученике овог одељења  подстакли на ову акцију : да би стекли нова знања, вештине, пријатељства, да би неко кога воле од тога имао користи, да би били пример вршњацима, да би били хумани, корисни, срећни…али највећи разлог је слушање других, брига о њиховим потребама и задовољавању тих потреба, чиме су доказали највећу људску мотивацију. Људи помажу једни другима из љубави и емпатије.

Дошли су  на идеју да формирају одељењску библиотеку коју ће чинити књиге за децу узраста од 6 до 11 година и да, осим ученика из одељења, књиге могу да позајме и деца која се налазе на дужем болничком лечењу.

Сви ученици одељења су донели бар по једну књигу у школу. Направили су списак донетих књига, разврстали  их према узрасту и завели.

У зависности од одељења  КЦ на ком је дете хоспитализовано, књиге су носили ученици одељења  IV/4 или  њихова учитељица. Водило се рачуна, заједно са запосленима на клиници, о мерама превентиве ученика који обављају посету.

Ово је  једна од многобројних акција које су до сада реализовали ученици овог одељења и по количини хуманости коју су у њима показали.  Ни ова активност није им била тешка када их, како кажу ученици овог одељења, при свакој посети деци на клиници дочекају озарена лица малишана, њихов широк осмех и питање при одласку: „Када опет долазите?“. Тада су испуњени осећајем задовољства, постигнућа и среће.

Активност „Друг другу-Путујућа библиотека“ је награђена наградом “Жана Борисављевић 2016” за допринос развоју образовног друштва у којем се негују људске вредности коју додељује Фондација “Ухвати живот”.